4. Welvarend Venlo

Kennisinfra en arbeidsmarkt

Uitvoeringsprogramma 'Werken in Venlo'
In samenwerking met o.a. bedrijven, netwerkorganisaties, maatschappelijke organisaties en kennispartijen is in 2022 een uitvoeringsagenda ‘Werken in Venlo’ opgesteld. De voorbereiding en uitvoering van de agenda is een coproductie van de programma’s Welvarend en Gezond & Actief. Op basis van de door de stakeholders geprioriteerde kansrijke projecten wordt gestart met de uitvoering. De uitvoeringsagenda wordt op basis van actuele ontwikkelingen en input van de stakeholders bijgesteld en aangevuld met projecten om zo maximaal mogelijk te kunnen blijven anticiperen op het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
Uitrol Venlo studentenstad
Het Meerjarenprogramma Venlo Studentenstad zorgt met projecten voor de verbinding en kennismaking tussen Venlo en de studenten. Hierbij gaat het onder meer om voldoende stageplaatsen en studentensportverenigingen. Daarnaast wordt voorgesteld om een permanent overleg op te starten tussen studenten, gemeente, onderwijs en eventuele andere relevante partners. Bovendien wordt nadrukkelijk extra aandacht gevraagd voor studentenhuisvesting. Hierbij ligt ook een relatie met de toekomstplannen rondom de Brightlands Campus Greenport Venlo en het Veilingterrein (programma Centrumstad). Indien aanvullend middelen nodig zijn voor de uitrol van Venlo Studentenstad kan gebruik gemaakt worden van de beschikbare middelen in het fonds versterking Venlo met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
Doorontwikkeling Brightlands Campus Greenport Venlo
De doorontwikkeling van de Venlose kennisinfrastructuur is van cruciaal belang om de gewenste beweging te maken richting een meer kennis georiënteerde economie. De Brightlands Campus Greenport Venlo vormt hierbij het centrale middelpunt waarbij de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs voorop staat. In de ambitie zoals deze voorligt voor de doorontwikkeling van de Brightlands Campus Greenport Venlo wordt stevig ingezet op meer bedrijven, meer studenten en meer onderzoekers. De komende tijd dient nader uitgewerkt hoe de campusorganisatie deze ambitie tezamen met partners (andere kennisinstellingen en zo mogelijk gefaciliteerd door de gemeente) gaat realiseren. Met name de UM is een belangrijke partner. Samen met de kennisinstellingen dient nadere invulling gegeven te worden aan het starten van nieuwe onderzoekslijnen en studierichtingen en de uitwerking daarvan in businesscases. Hiervoor is een fonds ingericht. Meerjarig wordt bekeken of er met de middelen in het fonds een multiplier gerealiseerd kan worden door deze in te zetten als co-financiering, bijvoorbeeld voor een aanvraag t.b.v. regionale structuurversterking (zoals een volgende regiodeal).
Bovendien staat Venlo aan de lat voor het onderdeel studentenhuisvesting op het Campus-Zuid terrein en de overname van beheer en onderhoud van het campusterrein.
9-sporenaanpak internationale werknemers
Gelet op de maatschappelijke en bestuurlijke urgentie, is integrale aanpak voor internationale werknemers uitgewerkt langs 9-sporen. De afgelopen jaren zijn er budgetten toegekend op onderdelen van deze 9-sporen, maar de integrale aanpak is nieuw. Nadere uitwerking en uitrol van deze aanpak vraagt de komende jaren een additioneel budget voor bijvoorbeeld communicatie (brochures over Venlo in meerdere talen), stimuleren van taal en participatie en Stichting Barka. Vanaf 2022 is Barka drie dagdelen in de week actief in Venlo. Barka is een van oorsprong Poolse hulpverleningsorganisatie die ook in Nederland actief is. Zij richten zich op de kwetsbare, vaak dakloze, Midden- en Oost Europeanen in Venlo. De uitvoering van de integrale 9-sporenaanpak was voorheen versnipperd en beperkt incidenteel gefinancierd.
Voor het onderdeel voldoende, adequate huisvesting wordt de relatie gezocht met de bestuurlijke opdracht om op korte termijn een of meerdere wooncampussen te realiseren voor tijdelijke inwoners van Venlo. Hierbij gaat het om het realiseren van flexwoningen voor tijdelijke inwoners van Venlo die beschikbaar zijn als doorstroomlocaties voor vluchtelingen (Oekraïners) en vervolgens beschikbaar komen voor andere tijdelijke inwoners van Venlo zoals internationale werknemers, studenten etc. Hier ligt ook een link met het begrotingsvoorstel 'versnellen woningbouwopgave' uit programma Leefbaar.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2022 11:22:57 met de export van 11/24/2022 10:58:31