Talent centraal bij het vergroten van het arbeidspotentieel
Vanwege krapte op de arbeidsmarkt ligt de focus op het vergroten van het arbeidspotentieel. Samen met het programma Gezond en actief en strategische partners wordt in het arbeidsmarktbeleid 'Werken in Venlo' ingezet op het benutten, ontwikkelen, behouden en aantrekken van talent. Dit gaat het over het verbeteren van de aansluiting van de beroepsbevolking op de regionale economie. Kenniswerkers en internationale werknemers maken hier onderdeel van uit.
Een deel van de vacatures in Venlo wordt ingevuld door internationale werknemers. Werknemers die vanuit andere landen naar Venlo komen om te werken. Veel van deze internationale werknemers wonen en werken voor een kortere periode in Venlo, anderen besluiten om ook op langere termijn te blijven. Deze internationale werknemers zijn van belang voor economische ontwikkeling van Venlo en de regio. Naast kansen, brengt de grote toestroom ook uitdagingen met zich mee. Voldoende, kwalitatief passende huisvesting is een van de grote uitdagingen. Het doel is realisatie van short stay huisvesting voor 3.000 internationale werknemers voor 2025, zoals vastgesteld in het eerste Beleidskader huisvesting internationale werknemers. Daarnaast vraagt een groeiend aantal internationale werknemers om extra aandacht op diverse (sociaal-maatschappelijke) onderdelen. Dit is bijeen gebracht in een 9-sporenaanpak. Deze 9-sporen dragen bij aan het gastvrij ontvangen, wegwijs maken en laten wonen van deze tijdelijke inwoner van Venlo.
Het versterken van de kennisinfrastructuur op alle niveaus
De vraag naar een passend aanbod van praktisch opgeleide Venlonaren is hoog, het onderwijsaanbod moet hierop blijven aansluiten. Bovendien moeten we de MBO-student blijven verleiden om -in de concurrentie met andere steden- voor Venlo te blijven kiezen. Kwalitatief hoogwaardig onderwijs en voldoende perspectief op werk dragen hier aan bij. Het verder versterken van de publiek-private samenwerking tussen bedrijfsleven en beroepsonderwijs blijft onverminderd belangrijk om deze ambities te realiseren. Het versterken van deze twee werelden is daarom nadrukkelijk onderdeel van dit programma.
Bij het versterken van de kennisinfrastructuur hoort ook het faciliteren van Venlo studentenstad. Venlo heeft de ambitie om meer studenten aan te trekken, deze ambitie wordt versterkt door de groeiambitie van de Universiteit Maastricht op de Brightlands Campus. Om voor de student aantrekkelijk te zijn en te blijven moet Venlo blijven werken aan het ‘zijn’ van een studentenstad. Studeren is meer dan alleen goede onderwijsfaciliteiten. Met het meerjarenprogramma 'Venlo Studentenstad' wordt ingezet op het boeien, binden en behouden van studenten (MBO, HBO en WO).
Al deze investeringen in de kennisinfrastructuur dragen bij aan de kennisontwikkeling. De Brightlands Campus Greenport Venlo vervult hierin een bijzondere positie.
Doorontwikkeling Brightlands Campus Greenport Venlo
De Brightlands campus Greenport Venlo is een belangrijke schakel in de beweging richting een meer kennis georiënteerde economie. De samenwerking op de Brightlands Campus Greenport Venlo versterkt de innovatiekracht en het concurrentievermogen van het bedrijfsleven en maakt Venlo als centrumstad in de regio Noord-Limburg aantrekkelijker voor innovatie. De innovatiekracht van de campus focust op de sector agrofood met crossovers naar logistiek, maakindustrie en gezondheid. In de ambitie zoals deze is verwoord in het groeiplan van de Campus wordt stevig ingezet op meer hoogwaardige bedrijven (start-ups en scale-ups), meer studenten en meer onderzoekers waarbij de regio functioneert als fieldlab. Een groei die de komende jaren overigens wel gefaciliteerd zal moeten worden met vastgoedinvesteringen (nieuwe werkplekken en 'shared facilities').