4. Welvarend Venlo

Kennisinfra en arbeidsmarkt

Inleiding

De programmalijn kennisinfrastructuur en arbeidsmarkt richt zich op werken, studeren en innoveren in Venlo, omdat voldoende arbeidskrachten en kennisontwikkeling onontbeerlijk zijn voor het behouden van de sterke economische positie.
Bij een goed functionerende arbeidsmarkt is de facilitering van de samenwerking tussen ondernemer, onderwijs en overheid van groot belang. Een uitdaging in een periode waarin krapte op de arbeidsmarkt hard voelbaar is in alle sectoren. Om het arbeidspotentieel te vergroten zet Venlo talent centraal. Hierbij gaat het om het benutten, behouden, aantrekken en ontwikkelen van talent. De bijbehorende indicator is het aantal banen als percentage van de beroepsbevolking (Meetbaar Venlo indicator 4.1.1). Dit zegt namelijk iets over de talentontwikkeling in relatie tot werkgelegenheid. Vanwege de rol die Venlo vervult als centrumstad van de regio, is de ambitie geformuleerd dat Venlo meer banen heeft dan mensen in de beroepsbevolking.
Kennis(infrastructuur) is nodig om talenten te ontwikkelen en aan te trekken, bovendien is kennis van belang voor het versterken van de innovatiekracht van bedrijven. De inzet hierbij is om de onderwijs- en kennisinfrastructuur te versterken voor stad en regio waarbij ingezet wordt op een duidelijk profiel en goede onderzoeksfaciliteiten. Bij kennisontwikkeling gaat het om het versterken van het bestaande onderwijsaanbod (MBO, HBO, WO) en de doorontwikkeling van de Brightlands Campus Greenport Venlo. De wijze waarop zich dit ontwikkelt is zichtbaar in de indicator 'aantal studenten' (Meetbaar Venlo indicator 4.1.2). De omvang van de studentenpopulatie is gerelateerd aan de beoogde kennisontwikkeling.

 Getekende weergave van de programmalijn Kennisinfra en arbeidsmarkt

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2022 11:22:57 met de export van 11/24/2022 10:58:31