In 2023 wordt de ingezette lijn om te komen van voorbereiding naar uitvoering voorgezet.
Samenvattend zijn de navolgende resultaatgebieden voor het deelprogramma energietransitie in beeld. O.a. voortbordurend op de integrale gebiedsverkenning Meelderbroek wordt invulling gegeven aan de realisatie van energieke landschappen voor grootschalige opwek en vindt stimulering plaats van energiebesparing en CO2-reductie gezamenlijk met ketenpartners gericht op de sectoren gebouwde omgeving, industrie en mkb, land- en tuinbouw, mobiliteit en energie. Energieopwekking komt vooral op regionale schaal tot uitvoering. De komende jaren vinden voorbereidende activiteiten plaats om de doelstellingen vanuit de RES daadwerkelijk te realiseren.
Realisatie van de pilot Aardgasvrije wijk Hagerhof met aandacht voor de financiële businesscase, de bewonersparticipatie, de governance van het warmtenet en de technische uitwerking van het warmtenet en de warmtebronnen (aquathermie). Optimalisatie en deels herijking van de transitievisie warmte om naast warmtenetten ook een versnelling te realiseren in woningbouwcomplexen en individuele woningen. De versnelling vindt plaats door middel van voorlichting, inkoopacties en ontsluiting van subsidies. Daarbij is niet alleen het einddoel (2050 aardgasvrij) in beeld en wordt ook ingezet op hybride oplossingen als tussenstap voor energiekosten beheersing en CO2 reductie.
De realisatie - en versnelling - van de vastgestelde pilot projecten van verduurzaming gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed volgens de vastgestelde routekaart. In aanvulling daarop leidt de versnellingsregeling voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed tot een versnelde aanpak van de noodzakelijke verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed. Met als doel om, naast de beoogde CO2-reductie, te komen tot kostenbeheersing voor voorzieningen en verenigingen.
Parallel aan de uitvoering van de compensatieregelingen voor gestegen energielasten voor de doelgroep energiearmoede, wordt de structurele verlaging van energielasten voor woningeigenaren en huurders gericht op gedragsbeïnvloeding voortgezet. Tevens vindt een permanente dialoog plaats met ketenpartners en in het bijzonder de woningbouwcoöperaties. Hiervan vindt ook een vertaling plaats in de woonvisie en de prestatieafspraken. Doel is om de uitvoering van reguliere (vervanging/onderhoud) activiteiten en of nieuwbouw te verbinden met de transitievisie warmte opgave.
Ter realisatie van deze speerpunten zullen gerichte voorstellen worden gedaan.