6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Energietransitie

Nieuwe energie in Venlo heeft tot doel de leveringszekerheid te bieden van energie en warmte door inzet van hernieuwbare en schone (lokale) bronnen in Venlo. De leveringszekerheid is door oorlog in Oost-Europa en, mede als gevolg daarvan, enorm gestegen energieprijzen, actueler dan ooit. Vanuit optiek van leveringszekerheid op de korte termijn gaan we sterker sturen op energiebesparing in Venlo. Het voorzien in de eigen energiebehoefte krijgt in Venlo een impuls door het project 'zon op particuliere daken' naast de verkenningen op gebied van grootschalige opwek. Tevens wordt vanuit kansen perspectief steeds meer samen met lokale initiatieven gewerkt (klimaatwijkakkoorden, verduurzamen bedrijventerreinen) en met lokale partners (ondernemend Venlo, Wijk en dorpsraden, verenigingen, energiecoöperatie(s)).
 Naast het vaststellen en periodiek actualiseren van de transitievisie warmte wordt binnen een pilot (Pilot Aardgasvrije wijk Hagerhof) actief ervaring opgedaan met een meer grootschalige wijkaanpak met een warmtenet concept en duurzame warmtebron. Naast een resultaatgerichte benaderwijze wordt ook de komende tijd aandacht besteed aan de governance en de rol van de gemeente om weloverwogen keuzes te kunnen maken in de toekomst.
Naast de wijkaanpak naar aardgasvrij wordt de focus verbreed naar korte termijn winst van CO2-reductie. In de gebouwde omgeving gaat dat door collectieve inkooptrajecten op gebied van isolatie, (hybride) warmtepompen gebeuren, in combinatie met gerichte voorlichting en advies en ontsluiten van subsidies. Daarmee wordt zowel een programmaopgave gerealiseerd en wordt ondersteuning aan inwoners geboden in het beheersen van kosten van energie en warmte. Bij dit wordt alles oog voor een rechtvaardige energietransitie gehouden waarbij kansen ontstaan voor iedereen en gericht energiearmoede wordt bestreden. Als gemeentelijke organisatie wordt het goede voorbeeld gegeven door intensivering van de projectmatige aanpak van verduurzaming van het (gemeentelijk en maatschappelijk) vastgoed. Daarbij wordt, samen met gebruikers, verenigingen en instellingen een inhaalslag voor de sportterreinen, cultuur- en gemeenschapsaccommodaties gemaakt. Hiermee wordt actief een bijdrage geleverd in de continuering van voorzieningen die als gevolg van enorm gestegen energieprijzen onder spanning komen. De speerpunten in de aanpak richten zich op energie opwek, energiebesparing en duurzame warmtevoorziening in de gebouwde omgeving.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2022 11:22:57 met de export van 11/24/2022 10:58:31