5. Centrumstad Venlo

De basis sterk houden

Aan het Plan Binnenstad 2030 is een uitvoeringsprogramma gekoppeld, waarmee stappen gezet gaan worden naar een toekomstbestendige binnenstad. Ook aan de projecten voor de stadsdeelcentra van Tegelen en Blerick, op basis van de plannen 'Samen Vooruit', zal vanaf 2023 uitvoering gegeven worden. De benodigde inspanningen om het Plan Binnenstad 2030, alsmede de plannen voor de centra van Tegelen en Blerick, succesvol ten uitvoer te kunnen brengen vragen meerjarige investeringen.
Veranderend en toenemend gebruik van de binnenstad vraagt om een integrale visie op de ruimtelijke kwaliteit: hoe kunnen we de uiteenlopende belangen en doelen/ambities op een evenwichtige manier verenigen en hoe vertaalt zich dat in gebouwen en de openbare ruimte? Doel is om de identiteit, uniformiteit en het onderscheidend karakter van de Venlose binnenstad te behouden en te versterken. In samenspraak met belanghebbenden wordt een beeldkwaliteitsplan voor de historische binnenstad (inclusief Maasfront, Singelzone en Julianapark) opgesteld.
In 2023 wordt, samen met de binnenstadspartners, een aantal projecten uit het gezamenlijk opgestelde Plan Binnenstad 2030 voortgezet. Doel is om de aantrekkingskracht en ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad te versterken voor onze bezoekers, ondernemers en inwoners door het toevoegen van groen op cruciale locaties en langs gevels op looproutes. Vanuit de vastgestelde Integrale Visie Openbare Ruimte (IVOR) en de Agenda Groen & Water (AGW) zijn deze ambities vastgelegd met als vertrekpunt om een gezonde en prettige leefomgeving voor iedereen als basis te kunnen bieden. Het plan Binnenstad 2030 vormt een gedegen en gedragen basis voor de uitvoering van deze ambities. Vervolgens zijn in nauwe samenwerking met lokale stakeholders locaties en route aangewezen. Dit zijn locaties die erg versteend zijn of waar aanvullend groen de meeste impact heeft. Ook worden twee vergroeningsregelingen opgezet voor de vergroening van gevels, waardoor smalle stegen en straten in de Binnenstad een kwaliteitsslag krijgen. Ook in de stadsdeelcentra liggen soortgelijke opgaven van herpositionering, hergebruik en het verbeteren en vergroenen van de openbare ruimtes, met een duidelijke focus op het verbeelden van de eigen identiteit. Zo hebben zowel Tegelen als Blerick zelf een plan ontwikkeld “visie openbare ruimte”. Het visiedocument is voor beide stadsdelen door de gemeente omarmd als inspiratie en uitgangspunt. De aan het plan Binnenstad 2030 gerelateerde (proces-)kosten zullen deels  ten laste van het Transformatiefonds gebracht worden en deels ten laste van de reguliere exploitatie. Het Transformatiefonds is daarmee één van de instrumenten voor de uitvoering. Voor het centrum van Tegelen zijn de plannen al dusdanig uitgewerkt dat hiervoor een concreet investeringsvoorstel wordt gedaan. Ten aanzien van het centrum van Blerick zal aansluiting worden gezocht, zowel voor wat betreft de inhoud als de fasering, bij het in uitvoering zijnde Centrumplan Blerick.
Op de Markt, het kloppende hart van de binnenstad, staat beleving centraal. In 2022 is een historisch onderzoek gestart voor groot onderhoud van het belangrijkste gebouw: het stadhuis. Om het monumentale stadhuis (nog meer dan nu) dé blikvanger van de binnenstad te laten zijn zullen we concrete voorstellen indienen voor het onderhoud. In het stadhuis moeten echter ook verduurzamingsmaatregelen worden getroffen, de ICT-voorzieningen moeten worden gemoderniseerd en is er sprake van achterstallig onderhoud. Aangezien het stadhuis voor het bestuur en onze inwoners maar zeker ook in het kader van toerisme en public affairs een belangrijk gebouw is voor onze stad, wordt het representatieve karakter ervan behouden.  Bij de vaststelling van de jaarrekening 2021 is hiervoor een bedrag van € 500.000 beschikbaar gesteld.
De culturele (basis-) voorzieningen zijn van groot belang in de doorontwikkeling van het stedelijk centrum. We moeten voorkomen dat de tijdelijke effecten van de Coronapandemie het voorzieningenniveau van de stedelijke centra structureel ontwricht en marginaliseert. Ondanks dat de beperkende maatregelen in 2022 grotendeels zijn verdwenen wordt geconstateerd dat de weg van het publiek naar de culturele voorzieningen nog niet soepel verloopt. Samen met de culturele organisaties zullen we de mogelijke structurele gevolgen van de Coronapandemie in beeld brengen.
De afgelopen jaren zijn in de gemeentelijke begroting extra middelen opgenomen om het Missiemuseum  te ondersteunen. Op basis van het exploitatieonderzoek kan worden geconcludeerd dat het Missiemuseum aanvullende middelen nodig heeft om een toekomst te kunnen hebben. In 2023 worden, samen met het bestuur van het Missiemuseum, de financiële en organisatorische gevolgen verder in beeld gebracht.
Ondanks de Coronapandemie heeft de bibliotheek in 2021 en 2022 een succesvolle studentenpilot gedraaid met onder andere een aanbod van studieplekken en een zondag-openstelling. De pilot draagt bij aan de doorontwikkeling van het stedelijk centrum als verblijfs- en ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers. Met de ruimere openstellingstijden levert de Bibliotheek een directe bijdrage aan de ambitie dat elke inwoner mee moet kunnen doen in Venlo en beschikt over de informatie die hij of zij daarvoor nodig heeft. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat het sociale verkeer de dynamiek van de binnenstad verhoogt en bijdraagt aan de doorontwikkeling van het stedelijk centrum als verblijfs- en ontmoetingsplek voor studenten, bewoners en bezoekers. Samen met de bibliotheek wordt een vervolg gegeven aan deze pilot.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2022 11:22:57 met de export van 11/24/2022 10:58:31