5. Centrumstad Venlo

De basis sterk houden

We blijven samen met private partners en andere overheden de komende jaren investeren in voorzieningen en structuren die burgers, bedrijven en bezoekers bewust of onbewust als het basispakket beschouwen.
Winkelen is nog altijd belangrijk in de binnenstad en de stadsdeelcentra, maar wordt minder dominant. Het aanbod van winkels is onderweg naar een nieuwe balans tussen fysiek en digitaal. Maar ook wonen, cultuur, onderwijs en werken in de vorm van dienstverlening en 'schone bedrijvigheid' hebben de binnenstad, en in mindere mate de stadsdeelcentra, herontdekt. De centra evolueren gestaag van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be’ of 'place to meet'. Deze ontwikkeling zal de dynamiek verhogen, vormt een antwoord op structurele leegstand en kan de (nieuwe) stedeling beter faciliteren. Bewoners, ondernemers en bezoekers hechten namelijk steeds meer waarde aan combinatiebezoeken met cultuur en horeca en zijn op zoek zijn naar nieuwe ontmoetingsplekken, binnen en buiten.
De doorontwikkeling van de binnenstad en de stadsdeelcentra vraagt om een goede balans tussen voorzieningen en de toenemende woonfunctie, een wakend oog voor de complementariteit van voorzieningen én ruimte voor experiment, innovatie en kruisbestuiving. In de binnenstad verdienen de randen van het kernwinkelgebied de nodige aandacht, zoals het Flujasplein en omgeving, de Bolwaterstraat en de Maaskade. Structurele leegstand in deze gebieden vraagt om nieuwe programma's en gebruik. Een bezoek aan de binnenstad moet een belevenis zijn, waarin het decor een belangrijke rol speelt. Er wordt dan ook met onze partners blijvend ingezet op het behoud van erfgoed, creëren van bijzondere architectuur en onderscheidende openbare ruimtes met voldoende plek voor groen, water, verkoeling, gezonde lucht en schone mobiliteit. Het 'Plan Binnenstad 2030' en de plannen 'Samen vooruit' voor de stadsdeelcentra Blerick en Tegelen vormen hiervoor een gedegen en gedragen basis en bieden volop inspiratie voor een gefaseerde uitvoering.
De laatste jaren is door vele (vastgoed)partners in de detailhandel, cultuur en horeca flink geïnvesteerd om in te kunnen spelen op de nieuwe wensen en opgaven van deze tijd. We moeten voorkomen dat de tijdelijke effecten van de Coronapandemie het voorzieningenniveau van de stedelijke centra structureel ontwricht en marginaliseert. Ondanks dat de beperkende maatregelen in 2022 grotendeels zijn verdwenen wordt geconstateerd dat de weg van het publiek naar de culturele voorzieningen nog niet soepel verloopt. Ook heeft de productiekant nagenoeg stilgelegen en zal het moeilijk zijn om exploitatie weer op orde te krijgen. Mogelijk dat er rekening gehouden moet worden met structurele consequenties. Vooral bij de partners waar in de benchmark (2020) en quickscan (2021) al van werd geconstateerd dat de verhouding tussen subsidie en prestaties niet solide in balans is, worden langdurige consequenties verwacht. Ook in de komende jaren zullen we gezamenlijk moeten blijven investeren en op enkele plekken zelfs een stapje extra zetten om een duurzaam toekomstperspectief te borgen.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2022 11:22:57 met de export van 11/24/2022 10:58:31