Nieuwe economische visie en daarvan afgeleid (herijkt) Economisch Uitvoeringsprogramma (EUP)
Op dit moment worden de economische ambities uit de strategische visie 2040 vertaald naar een economische visie 2030. Deze wordt begin 2023 aan uw raad voorgelegd. Centraal staat de beweging naar innovatie en brede welvaart en wordt rekening gehouden met uitdagingen zoals stijgende inflatie, krapte op arbeidsmarkt, afnemend aanbod aan bedrijventerreinen etc. De economische visie 2030 zal vervolgens vertaald worden in een herijkt en verbreed (meerjarig) Economisch Uitvoeringsprogramma (EUP). Door nog meer in te zetten op de cross-overs tussen de verschillende sectoren en tussen drie programmalijnen binnen het programma Welvarend Venlo, zal het EUP een nog meer integraal programma dekkend karakter krijgen.
Versterking speerpuntsectoren met innovatie
Venlo zet ook in 2023 in op versterking van de regionale economie door de ondernemers in de sectoren agrofood, maakindustrie, logistiek en vrijetijdseconomie te blijven stimuleren en ondersteunen bij het innoveren en ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen om zo de regionale concurrentiepositie en toegevoegde waarde te vergroten. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de partners in quattro helix verband. De ondernemer - vertegenwoordigd in Economic Development Board Crossroads Limburg - staat hierbij centraal, andere partners zijn De Gezondste Regio, Brightlands Campus Greenport Venlo, Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo en Ondernemend Venlo. De Regionale Investeringsagenda en Regiodeal spelen hierbij een belangrijke rol.
Versterking vrijetijdseconomie
Vrijetijdseconomie is één van de vier economische pijlers binnen de gemeente Venlo. Uitgangspunt is een vitale sector die bijdraagt aan een gezonde, aantrekkelijke en gastvrije gemeente. Inzet zijn de toeristische speerpunten Steyl, Arcen en de Venlose binnenstad, onderling verbonden door de Maas en het groene buitengebied. Dit doen we voor inwoners van Venlo en de regio en voor gasten die onze gemeente bezoeken. Daarnaast draagt een aantrekkelijke stad bij aan het aantrekken van nieuwe inwoners/ talent.
Voldoende ruimte om te ondernemen
Het aantrekkelijk maken en houden van bedrijventerreinen blijft onverminderd belangrijk. Dit betekent dat we doorgaan met herstructurering en verduurzaming van terreinen. Verduurzaming blijven we doen in samenwerking met de Stichting Duurzame Bedrijventerreinen. Voor herstructurering werken we concrete herstructureringsplannen uit.
Venlo beschikt nog over een kleine hoeveelheid uitgeefbare kavels. Uitbreidingen en/of nieuwe bedrijvigheid lopen daarom veelal via het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo waar in regionaal verband terreinen worden uitgegeven, maar ook daar neemt de beschikbaarheid van nieuwe kavels af. Toch blijft er behoefte aan duurzame economische groei. Gezien diverse maatschappelijke discussies en rekening houdende met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, wordt nadrukkelijk niet ingezet op ongebreidelde groei van de bedrijventerreinenvoorraad, maar wel op het realiseren van ruimte voor de doorgroei van regionaal gevestigde bedrijven, schuifruimte voor herstructurering en de acquisitie van start-ups en scale-ups om de regionale concurrentiekracht in de speerpuntsectoren te versterken. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek in 2022 naar de kwaliteit en kwantiteit van het aanbod, de behoefte en de mogelijkheden, zal 2023 mogelijk in teken staan van het voorbereiden van plannen voor nieuwe ruimte voor bedrijven. Beschikbaarheid van bedrijfskavels voor het MKB heeft hierbij bijzonder aandacht.