2. Leefbaar Venlo

Wonen

Er is een grotere behoefte en een vraag naar meer kwaliteit en variatie in het woningaanbod. De stad groeit, verstedelijking neemt toe en ook steeds meer tijdelijke Venlonaren zoeken een goede plek om te wonen. Tegelijkertijd willen dorpen en kernen hun karakteristieke ligging in het (open) landschap behouden. We kiezen voor een gezonde woningvoorraad . Om de voorraad bereikbaar te houden voor onze inwoners is een gericht beleid op het tegengaan van speculatie noodzaak.
Uiteraard heeft ook het relatiebeheer met de woningcorporaties in 2023  de aandacht. We leggen de doelstelling van een passend (sociaal) woningaanbod bestaande uit sloop, renovatie en nieuwbouw voor huidige en toekomstige inwoners van Venlo, vast in prestatieafspraken . Vanaf 2023 worden dit meerjarige afspraken, zodat we beter vooruit kunnen kijken. In lijn met de woonvisie bekijken we samen met de corporaties hoe we deze opgave kunnen versnellen. Bijvoorbeeld door als gemeente (weer) een actief grondbeleid te gaan voeren om de kernvoorraad sociale huurwoningen op peil te houden dan wel die woonvragen te kunnen faciliteren die minder vanzelfsprekend hun weg vinden binnen de particuliere markt.
Bij het realiseren van nieuwe woongebieden zoeken we aansluiting bij het bestaand stedelijk gebied, en kiezen we voor herbestemming en herontwikkeling. We kunnen zo andere opgaven verbinden aan woningbouw. Waar nodig kijken we ook buiten de stedelijke contour. Naast het realiseren van nieuwe aantrekkelijke woonmilieus is het van belang de bestaande woningvoorraad goed te blijven benutten, dat kan bijvoorbeeld door het bevorderen van doorstroming . De inzet van de verhuisvouchers kan hier een bijdrage in leveren, maar daarnaast moet gezocht worden naar andere manieren om mensen te ontzorgen. Dit om de stap naar een andere, beter passende woning te vergemakkelijken voor onze inwoners die hier behoefte aan hebben.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2022 11:22:57 met de export van 11/24/2022 10:58:31