2. Leefbaar Venlo

Omgeving

Een van de prioritaire gebieden in de stad is de wijk Vastenavondkamp. Hiervoor is een integrale gebiedsvisie vastgesteld, waarin fysieke, economische en sociale maatregelen samenkomen. De focus ligt op versterking van het winkelcentrum, de openbare ruimte en de sociale woningvoorraad. Een blik in de verdere toekomst maakt duidelijk dat een ingrijpendere herstructurering noodzakelijk is om de gewenste woningdifferentiatie te realiseren. Niet alleen huurwoningen zijn belangrijk, maar ook het creëren van kansen voor marktpartijen die willen investeren in koopwoningen. Waarmee nieuwe groepen inwoners naar de wijk getrokken worden.
Met de ‘Integrale Visie Openbare Ruimte 2021 – 2031’ (IVOR) en het ‘Integrale Beheerplan Openbare Ruimte 2021-2026’ (IBOR) is een belangrijke stap gezet om meer richting te geven aan de toekomstige inrichting van de openbare ruimte. Door het beheer en onderhoud daar waar mogelijk te combineren met het realiseren van nieuwe beleidsambities en/of bewonersinitiatieven vanuit dorpen en wijken, kan er 'werk met werk' worden gemaakt. De uitvoering verschuift van een technische aangelegenheid naar aandacht voor tevredenheid en betrokkenheid van de gebruikers, waarbij ook het gebruik van data een steeds grotere rol krijgt bij het nemen van beslissingen in het beheer. Traditioneel beheer verandert in ontwikkelend beheer.
Lopende contracten worden opnieuw aanbesteed op basis van deze nieuw vastgestelde uitgangspunten. De komende jaren moeten uitwijzen of we hiermee voldoende stappen gezet hebben voor een leefbare, klimaatbestendige en toekomstbestendige gemeente. De ingezette werkwijze zal in 2025 geëvalueerd en eventueel bijgesteld worden. Groot onderhoud en renovatie hoort erbij om onze groenvoorzieningen voor de toekomst functioneel te houden. Hiervoor wordt vanaf 2023 structureel invulling gegeven aan investeringen voor vervangingen en omvormingen van groenvoorzieningen. Er vind een intensivering plaats van de aanleg van groter groen en bosplantsoenen. Daarnaast is het omvormen van onnodige verharding naar groenvoorzieningen als een kans om onze omgeving klimaatbestendiger te maken.
In de toekomst verwachten we meer en vaker extreme weersituaties. Het regeerakkoord, het Deltaprogramma, de NOVI en de Ruimtelijke ordeningsbrief van 17 mei jl., maar ook het Programma Waterveiligheid en Ruimte van de provincie Limburg stellen water en bodem meer dan ooit centraal als sturend principe in de ruimtelijke ordening. Samen met het Waterschap beogen we een versnelling in de realisatie door intensievere samenwerking, een meer omgevingsgerichte werkwijze en burgerbetrokkenheid.
We werken voor de toekomst aan een grondstoffenvisie en een uitvoeringsprogramma Venlo Circulair & Schoon 2022-2027. Voor dat dit wordt ingevoerd is het van belang om de basis hiervoor op orde te hebben en in te spelen op actuele ontwikkelingen en opgaven op gebied van afval, grondstoffen en een schone stad binnen het huidige beleid. Daarvoor lossen we een aantal actuele knelpunten ten aanzien van GFT en PMD op, zetten we grondstofcoaches in en versterken we de handhaving. De inzamelstructuur voor zwerfafval door vrijwilligers en verenigingen wordt gecontinueerd en we versterken de inzameling van zwerfafval binnen onze eigen opdrachtgeversrol ten aanzien van beheer en onderhoud openbare ruimte. We gaan onderzoeken of een verdere intensivering van preventieve maatregelen minder zwerfafval opleveren. Binnen de Afvalsamenwerking Limburg (ASL) worden er in 2023 nieuwe aanbestedingen gedaan voor de verwerking van GFT en restafval.
In 2023 treedt de Omgevingswet én de daaraan gekoppelde Wet kwaliteitsborging voor het Bouwen in werking. Een aantal zaken zullen vanaf 1 januari 2023 direct operationeel zijn  (bijv. de vergunningverlening). De totale transitie van de Omgevingswet strekt zich uit tot 2029. In 2023 ligt het accent op de actualisatie van de ruimtelijke structuurvisie tot omgevingsvisie en de transformatie van de bestemmingsplannen naar het omgevingsplan.
Voor 2023 wordt een UitvoeringsProgramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving opgesteld met accenten op een wijkgerichte aanpak van overlastgevende panden, het uitvoeren van integrale controles bij overlastgevende panden, de implementatie van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2022 11:22:57 met de export van 11/24/2022 10:58:31