1. Gezond en actief Venlo

Meedoen

Sociale Basis
Meedoen aan de samenleving doe je samen. Daarvoor is een sterke sociale basis belangrijk. Onder de sociale basis verstaan we het geheel van organisaties, diensten, voorzieningen en betrekkingen die het mogelijk maken dat mensen in redelijkheid samen kunnen leven in sociale verbanden (buurten, groepen, netwerken, gezinnen) en kunnen participeren in de samenleving. Essentieel voor de sociale basis is de aanwezigheid van informele netwerken, burgeractiviteiten en betekenisvolle relaties tussen inwoners onderling en tussen inwoners, professionals en overheid. (Indicator: sociale cohesie)
Wij blijven ook de komende jaren bewust op de versterking en verbreding van de sociale basis inzetten. Enerzijds door beleidsvelden steeds meer met elkaar te integreren, anderzijds door taken die nu nog vallen onder maatwerkvoorzieningen over te brengen naar de sociale basis. Daarmee willen wij ondersteuningsvragen eerder in het voorliggende veld oppakken en daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat een beroep moet worden gedaan op (kostbare) maatwerkvoorzieningen.
Naast het contract met Incluzio zijn er nog een groot aantal (vrijwilligers) organisaties die een bijdrage leveren aan de sociale basis. Dit betreft initiatieven die vanuit de samenleving komen waarbij vrijwilligers zich voor hun medeburgers inzetten en ook anderen inspireren. Inwoners die belemmeringen ervaren om mee te doen in onze samenleving als gevolg van bijvoorbeeld een gezondheidsachterstand, beperking of een ziekte, financiële problemen of het ontbreken van een sociaal netwerk worden daarmee ondersteund. De subsidieregel Sociale Basis biedt de mogelijkheid voor vrijwilligersorganisaties om financiële steun te vragen.
Gemeenschapsaccommodaties
Gemeenschapsaccommodaties zijn belangrijke voorzieningen omdat zij een bijdrage leveren aan het bereiken van maatschappelijke doelen in wijken en buurten. Zij zijn essentieel om de sociale cohesie in de wijk verder te verstevigen. Het beleid omtrent de gemeenschapsaccommodaties wordt herijkt, om het zo meer te laten aansluiten bij de vraagstukken die nu spelen. Het proces tot herijking van het gemeenschapsaccommodatiebeleid is lopende en staat voor 2023 op de bestuurlijke agenda. De jongerenaccommodaties zijn onderdeel van deze herijking.
Werk en inkomensondersteuning
Werk is een belangrijke vorm van meedoen. Meedoen aan zowel de samenleving als economie. Om betaald werk voor zo veel mogelijk inwoners bereikbaar te maken en te houden, werken we met ons netwerk van sociale partners, UWV, SW-bedrijven, private partners en gemeenten in de arbeidsmarktregio Noord-Limburg aan een inclusieve arbeidsmarkt. Dit is een arbeidsmarkt die plaats biedt aan iedereen, waaronder jongeren en ouderen en inwoners met en zonder beperking (indicator: maatschappelijke participatie).
Om dit te bereiken, zetten we vormen van werk in die aansluiten bij de capaciteiten en competenties van inwoners. De vooruitzichten voor de overzienbare toekomst zijn qua werkgelegenheid door de krapte op de arbeidsmarkt positief en rechtvaardigen investeringen om de beoogde ontwikkeling naar matching tussen vraag en aanbod te blijven realiseren. Stevig inzetten op de ontwikkeling van het in onze stad aanwezige (al dan niet onbenut) talent is noodzakelijk en vraagt om een lange adem. In deze begroting hebben we een aantal samenhangende en elkaar versterkende instrumenten opgenomen. De investeringen op de producten Buurten met Talent concentreren zich daarbij op vraaggerichte en buurtgebonden talentontwikkeling, het product Laaggeletterdheid richt zich op verbetering basisvaardigheden en het product re-integratie op het vinden en boeien van onbenut talent.
We zien dat het aantal Participatiewet-uitkeringen redelijk constant is. Tegelijkertijd zien we de groep mensen die langer dan 5 jaar in de bijstand zit groeien. We willen dat ook deze mensen meedoen in de samenleving. Onze verwachting is wel dat hier mensgerichte en intensieve begeleiding voor nodig is. Met een ingroei- en ontwikkelperiode (zowel gericht op vraag als aanbod) in acht nemend, verwachten we dat dit als resultaat gaat hebben dat ook voor deze inwoners in bepaalde mate (parttime) werken realistischer gaat worden. Dit zal echter niet voor eenieder het geval zijn en mogelijk dat meedoen in de samenleving voor sommige het hoogst haalbare is dat in het vermogen ligt. (indicator: verstrekte bijstandsuitkeringen)
Onze prognose van de ontwikkeling van het bestand van uitkeringsgerechtigden is gebaseerd op de prognoses die het Rijk nu hanteert, vertaald naar de actuele Venlose stand van zaken en uitgaande van staand beleid. Met de voorgenomen extra investeringen op het vlak van re-integratie inspanningen (waaronder ook basisvaardigheden) en talentontwikkeling denken we aan de positieve kant van deze prognoses te blijven.
Buurten Met Talent
Het op positieve wijze inzetten op talentontwikkeling heeft zowel een economische, maatschappelijke als sociale dimensie. Het ontwikkelen en benutten van onbenut talent is daarom zowel binnen het maatschappelijk beleidskader 'Fier op Venlo' als vanuit het beleidskader 'Werken in Venlo' een speerpunt.
Dit vraagt veel, van zowel de betreffende inwoners, als van hun omgeving als van de juiste snaar en intensiteit vinden om maatschappelijk en economisch minder actieve inwoners in positieve ontwikkeling te betrekken. In het beleidskader Fier op Venlo is daarvoor als accent de Talentenacademie aangewezen en in 2022 is dit accent conceptueel ontwikkeld en gaat aanvullend en aansluitend op andere opbouw-instrumenten vanaf 2023 op maat van inwoners en buurten geïmplementeerd worden. De naam is - om verwarring te voorkomen - gewijzigd van TalentenAcademie naar Buurten Met Talent (BMT) en de inzet zorgt er voor dat buurtbewoners door en in hun buurt uitgenodigd en uitgedaagd worden om (nog) meer tot ontwikkeling, verheffing en ontmoeting te komen. Vertrouwen geven en krijgen - en dus een lange adem hebben - is daarvoor randvoorwaardelijk.
WSP
Het regionale WerkgeversServicePunt (WSP) heeft een belangrijke taak in het makelen op en bewerken van de arbeidsmarkt. En op het ontwikkelen van ‘passende’ vacatures, afgestemd op de mogelijkheden van de inclusieve arbeidsmarkt die Venlo voorstaat. Na een doorlopen herijkingsproces werkt het WSP inmiddels (ook) meer vanuit de lokaliteit en faciliteert het vanuit partnership zowel lokale als regionale werkgevers om arbeidsvraagstukken ingevuld en opgelost te krijgen. Met als bijzonder aandachtsgebied de onderkant van de arbeidsmarkt. Constante doorontwikkeling en aansluiting houden op waar de arbeidsmarkt behoefte aan heeft vereist ook van het WSP een hoge mate van flexibiliteit en wendbaarheid, onder borging van betrouwbaarheid naar de klant.
Wsw
De WAA is één van de partners in het WSP en voor de gemeenten Beesel, Bergen en Venlo uitvoerder van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).  De afgelopen jaren heeft de WAA zich onder invloed van haar in 2013 herijkte koers sterk ontwikkeld en worden de resultaten jaar na jaar beter, met een steeds verder teruglopende gemeentelijke bijdrage als financieel effect. Maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst: vanuit de prognose dat ten gevolge van de uit 2015 stammende instroom-stop op de Wsw de schaalgrootte voor de WAA op termijn een bottleneck gaat worden, ontwikkelen de drie gemeenten hun koers voor de WAA naar een meer toekomstbestendige inrichting. We verwachten dat daarover eind 2022 besluitvorming via de gemeenteraad aan de orde zal zijn, waardoor het uitvoeringsbedrijf van de WAA vanaf 2023 volledig onder beheer en verantwoordelijkheid van de gemeente Venlo kan functioneren en daarmee nog beter de verbinding naar de uitvoering van de Participatiewet kan maken.
KanDoen
KanDoen, het Venlose buurt- en ontwikkelbedrijf waar wordt gewerkt aan inclusie en behoud en vergroting van werknemersvaardigheden, blijft ook in 2023 functioneren als werk- en activiteiten-locatie in de wijk voor de Venlonaren die met een beperkte loonwaarde naar vermogen bij willen dragen.
De focus in de doorontwikkeling van KanDoen ligt daarbij, indachtig het beleidskader 'Fier op Venlo', nog meer op het langs de lijnen van partnership-samenwerking includeren van KanDoen in de lokale samenleving en het verbeterde samenspel tussen de KanDoen-medewerkers en de wijkbewoners: KanDoen is in, van en voor de wijk (en vice versa).
Armoedebeleid en schuldhulpverlening
Het sluitstuk van het gemeentelijke vangnet blijft het armoedebeleid (waaronder ook de schuldhulpverlening). Onze ondersteuning kunnen we indelen in vier fasen: preventie, vroegsignalering, curatie en nazorg.
We verwachten dat in 2023 lokaal armoedebeleid harder nodig zal zijn, omdat we voorzien dat de effecten van bijvoorbeeld de energiecrisis en de buitengewone inflatietrend hun cumulerend effect op de financiële positie van vele huishoudens zichtbaar zal maken. Het armoede- en schuldhulpbeleid zal in 2023 herijkt worden, waarbij nadrukkelijk de relatie met positieve gezondheid gelegd zal worden. Met die herijking wordt het armoedebeleid tevens gemoderniseerd en verwachten we nog meer op maat en ritme van de samenleving gericht (preventief en curatief) beleid en toepassing daarvan te organiseren. Daarbij zal er specifiek aandacht zal zijn voor live-events en de effecten daarvan op de financiële situatie bij inwoners. Ook het verminderen van het aantal kinderen in armoede blijft daarbij een aandachtspunt (indicator: kinderen in armoede). Vanuit armoedebeleidsperspectief bezien, zal 2023 een jaar zijn waarin veel beweging en behoefte merkbaar zal blijken en waarbij onderlinge solidariteit en verbinding in Venlo van groot belang is en blijft.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2022 11:22:57 met de export van 11/24/2022 10:58:31