5. Centrumstad Venlo

Verdiepen en onderscheiden

In 2023 worden belangrijke vervolgstappen gezet voor een tweetal gebieden met de potentie om het onderscheidende profiel van Venlo in de toekomst verder aan te scherpen: het Kloosterdorp Steyl en de herontwikkeling van het voormalig veilingterrein in Venlo-Zuid.
Het Middengebied met in de kern het voormalige veilingterrein is dé ruwe diamant van Venlo. Veel ruimte, goede bereikbaarheid en onderwijs- en zorginstellingen met groeipotentie. Samen met deze instellingen en ontwikkelpartners hebben we de ambitie vastgelegd om het gebied te transformeren tot een cluster van kennis, kunde en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid met crossovers tussen zorg, onderwijs, sport, werken en wonen. Dit als antwoord op de uitdagingen van een sterke vergrijzing van stad en regio en de groeiende tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg. In 2023 wordt het ontwikkelperspectief verder geconcretiseerd en zullen mogelijk de eerste initiatieven een plek gaan krijgen.
Voor wat betreft het Kloosterdorp Steyl zal, op basis van het ambitiedocument met opgaven van herbestemming, transformatie, verbeteren van de samenwerking en het vermarkten van het 'Verhaal van Steyl', het uitvoeringsprogramma worden uitgerold. Dit wordt gedaan in samenwerking met de provincie Limburg, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en betrokken organisaties in Steyl. Binnen de context van de totale doorontwikkeling van Steyl wordt specifiek aandacht besteed aan de situatie bij het Missiemuseum.
In lijn met de erfgoednota wordt in de binnenstad blijvend ingezet op transformatie en herbestemming van leegstaand vastgoed met erfgoedwaarde in het project ‘wonen in erfgoed boven winkels’. Vastgoedeigenaren worden gestimuleerd en gefaciliteerd om de ruimtes boven winkels en horeca te herstellen en activeren.
Een aantrekkelijke avondbeleving is van belang om bezoekers aan de binnenstad zo lang mogelijk vast te houden, met name gedurende de donkere periode van het jaar. Door middel van een doordacht lichtconcept wordt de ‘Venlose parelketting’ in de binnenstad letterlijk in de spotlights geplaatst. De uitrol van deze 'parelketting' is onderdeel van ons plan Binnenstad 2030. Monumentale, beeldbepalende gebouwen en pleinen (de parels) en de historische/economische hoofdroutes (de ketting) worden in samenhang verlicht, waardoor de bezoekers op een logische en aansprekende manier door de binnenstad worden geleid. De Keulse Poort met de beide musea als blikvangers krijgt in 2023 als belangrijke entree vanuit het station de primeur.
'Urban Culture' is een steeds prominenter onderdeel van onze samenleving en (jongeren)cultuur. Samen met het veld is de potentie van 'Urban Culture' voor Venlo en de regio in beeld gebracht. Op basis daarvan wordt in 2023 dit toekomstperspectief verder vormgegeven en zullen de mogelijkheden voor 'Urban-locaties' duidelijk worden.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2022 11:22:57 met de export van 11/24/2022 10:58:31