Binnen de programmalijn regionale samenwerking vindt de coördinatie en advisering plaats met betrekking tot het geheel aan activiteiten zoals benoemd in de Regiodeal en de Regionale Investeringsagenda. De beleidsinhoudelijke over de afzonderlijke activiteiten vindt plaats in de andere raadsprogramma's.
Maximaal benutten kansen Regionale Investeringsagenda Noord-Limburg
Met de Investeringsagenda hebben de regiogemeenten de handen ineengeslagen om fors te investeren in de toekomstige onderlinge samenwerking; de samenwerking met partijen in de regio en met de provincie Limburg. De Investeringsagenda is opgebouwd uit de zes strategische thema’s en zeven icoonprojecten. De regio en de provincie hebben de ambitie uitgesproken om meerjarig te zetten op een investeringsimpuls.
De inhoudelijke ambities uit de investeringsagenda zijn opgenomen in het regionale uitvoeringsprogramma. Regionaal wordt ruimte gegeven aan initiatieven die passen bij deze ambitie. Ten behoeve van de regionale investeringsagenda is er nog een vierde en mogelijk zelfs nog een vijfde ronde met projecten en investeringen, alvorens alle middelen geheel zijn ingezet. Het is nog onduidelijk in welke mate de partners van de Investeringsagenda nog financieel kunnen participeren in een volgende ronde. Desondanks zal Venlo maximaal blijven inzetten op het benutten van deze kansen. Hierbij gaat het niet alleen om het verdubbelen van de regionaal opgebracht euro door provinciale middelen. Samenwerken aan strategische projecten op regionaal schaalniveau betekent versterking van de regio op zowel sociaal maatschappelijk vlak als op ruimtelijk-economisch vlak.
Verkenning (grensoverschrijdende) regiodeal
De huidige Regiodeal bevindt zich inmiddels in de realisatiefase. Alle aan de Regiodeal gekoppelde Rijksmiddelen zijn ingezet, inclusief de financiële bijdragen van de acht gemeenten en de provincie Limburg. Om maximaal invulling te geven aan de kansen met betrekking tot de realisatie van de Regiodeal is de afloop van de huidige Regiodeal verschoven naar 2025.
Met het einde van de huidige Regiodeal in het zicht is het goed om alvast te beginnen met de voorbereidingen voor een volgende mogelijkheid om daarmee het innovatieve regionaal-economische ecosysteem te blijven versterken. De samenwerking op het niveau van de acht Noord-Limburgse gemeenten vormt daarbij de basis. Tegelijkertijd wordt verkend wat de mogelijkheden zijn om (op onderdelen) samenwerking te zoeken met partners aan de andere zijde van de grens. Hiermee zou de regio de positie in Europa kunnen versterken en de samenwerking met Europese partners, met name Duitsland, intensiveren. Het is echter ook denkbaar dat er (op onderdelen) wordt samengewerkt met partners in Midden-Limburg. Voor Venlo is het van belang dat een eventuele nieuwe Regiodeal voldoende aanknopingspunten heeft met de ambities zoals geformuleerd in de strategische visie 2040 en de daar van afgeleide visies 2030 (maatschappelijke visie Fier op Venlo, economische visie 2030 en omgevingsvisie). Het schaalniveau en de samenwerkingspartners hangen af van de gezamenlijke inhoudelijke ambities en de welwillendheid voor samenwerking binnen de context van een (nieuwe) Regiodeal.