Openbare orde en Veiligheid is bij uitstek een thema dat integraal bekeken moet worden. Immers, de acties en maatregelen die Venlo veiliger maken worden geïnitieerd vanuit verschillende programma’s en disciplines, zoals wonen, onderwijs, jeugd, vergunningverlening, vastgoed, werk en inkomen, et cetera. Naast een versterkte integraliteit is ook een versterking van onze gemeentelijke informatiepositie aan de orde. Dit komt tot uitdrukking in het nieuwe integrale veiligheidsbeleid (IVB) voor de periode 2023-2027.
Ook de huidige geprioriteerde thema’s; adresgerelateerde problematiek , zorg&veiligheid en ondermijnende criminaliteit blijven onverminderd belangrijk. Dit geldt tevens en in toenemende mate voor de weerbaarheid van bestuur en wijken en de aan internationale werknemers gerelateerde overlast en criminaliteit. Vanuit de pijler Leefbaarheid dragen we bij aan het (meerjarige) programma gelijke kansen door duurzame samenwerking. Steeds belangrijker wordt de verbinding tussen veilig zijn en veilig voelen. Er is sprake van een toenemende polarisatie in de samenleving, dat zich nog verder versterkt door het gebruik van social media. Dit vraagt ook op het gebied van openbare orde en veiligheid een andere aanpak. Een grotere snelheid van handelen is cruciaal, een goede omgevingsdialoog en burgerbetrokkenheid zijn onmisbaar.
Informatie gestuurd handelen is een must. Om meerdere redenen. Steeds meer spelen achterliggende netwerken en ondermijnende criminaliteit een rol in veiligheid en veiligheidsbeleving. Dit maakt intergemeentelijke informatiedeling, integrale samenwerking in de regio en met andere (nationale) overheidsdiensten noodzakelijk. Ook vereisen stedelijke groei en computergestuurde technieken een andere aanpak van toezicht op bijvoorbeeld mainports en logistieke centra. Ook het corona-virus heeft impact op handhaving en toezicht. Dit vraagt een andere kijk op grootschaligheid van bijvoorbeeld evenementen. Maar ook op het prioriteren van handhaving gericht op het naleven van ventilatie- en luchtzuiveringsvoorschriften en de daarbij behorende toezichtprotocollen.
De zomer van 2021 heeft geleerd dat effecten van klimaatverandering juist dóór het specifieke karakter van de Maas als valleirivier, grote gevolgen hebben in Limburg. Bij hevige en langdurige regenval leidt dit tot hoogwater en veiligheidsrisico’s voor het leven in de Maasvallei. Hoogwaterbescherming en gebiedsontwikkeling gaan daarom hand in hand, met het landschap als basis. Dit vereist een sterke eenduidige visie en uitvoeringsorganisatie, samenwerking tussen overheidsorganisaties en versnelling van waterkerende, en rivierverruimende maatregelen en daarmee samenhangende gebiedsontwikkeling. En bovenal het gesprek aangaan met buurten en wijken, hun wensen kennen en hun kunde gebruiken binnen een versterkte en eendrachtige uitvoeringsorganisatie.
De Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN) is erop gericht om inwoners en bezoekers in onze regio beter te beschermen tegen (gezondheids)risico's, rampen en crises. Het betreft een gemeenschappelijke regeling van vijftien gemeenten waarbij besluitvorming plaatsvindt op basis van het standpunt van de meerderheid. De financiële gevolgen van besluiten door het Algemeen Bestuur VRLN worden door de vijftien gemeenten gedragen. Wij maken ons daarom binnen deze gemeenschappelijke regeling sterk om de invloed van de deelnemende gemeenten, en van Venlo in het bijzonder, te vergroten. Zodat deze beter aansluit op onze gemeentelijke ambities en plannen, meer recht doet aan onze financiële inbreng.